Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 28. 9. 2017,  smo dijaki in dijakinje 1. Ca razreda obiskali delavnico tiskanja na papir. Iz šole smo se sprehodili do madžarskega kulturnega centra, tj. do Balassijevega inštituta pri Zmajskem mostu. Za dobrodošlico so nas pričakali slan prigrizek in pijača ter odlična fotografska razstava.

Predstavitev je vodil g. Mihály Daruka, tiskarski mojster iz Vizsolya, ki ne govori slovenskega jezika, zato je bil poleg njega tudi prevajalec. Ne vem pa, če je prevajalec res utegnil prevesti vsako besedo, saj je bil predavatelj zelo gostobeseden. Predstavitev je govorila o Madžarski v času reformacije oz. protestantizma. Izvedeli smo, kako so živeli takrat in kako so dobili prvi prevod Biblije v madžarskem jeziku. Zanimivo je ponazoril, na kakšen način so takrat tiskali Biblijo, saj smo bili tudi mi vključeni v predstavitev. Izbrani so bili prostovoljci, ki so odigrali glavne vloge: madžarski knez (ki je dal denar za tiskanje), predstavniki ljudstva (ki so prosili kneza za pomoč), tiskarski mojster in njegova hči, tiskarski pomočnik, razlagalka božje zapovedi, da se v nedeljo ne sme delati, torej tudi tiskati ne, in kukavica, ki je merila 30 sekund, kajti v pol minute so morali natisniti eno stran.

Na koncu smo se lahko še sami preizkusili v tiskanju. Tiskarski stroj je izdelal naš predavatelj kar sam, tako kot tudi ročno izdelan papir, na katerega smo natisnili delček Biblije za spomin na to predstavitev.

Meni osebno in celemu razredu se je zdela delavnica zelo zanimiva. Še najbolj nam je bilo všeč to, da smo lahko aktivno sodelovali v njej. Super je bilo, da smo na delavnici bolje spoznali madžarski jezik (razumela nisem nobene besede, pa vendar je bilo zanimivo poslušati madžarščino).

novinarski krožek

 

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost