Skoči na glavno vsebino

Budimpešta (foto: Shutterstock, vir)

V okviru turističnega krožka so se dijakinje in dijaki vseh programov, željni raziskovanja, udeležili ekskurzije v Budimpešto. Združili smo oglede zgodovinskih in kulturnih znamenitosti ter doživetje v nakupovalnem centru. Med vožnjo z avtobusom smo trenirali prilagajanje drugim in strpnost ter veselo klepetali.

Najprej smo se ustavili ob   Blatnem jezeru, nato smo se  s trajektom peljali  na polotok  Tihany. Sprehodili smo se med etnološko ohranjenimi hišami s slamnatimi strehami do cerkve, v kateri je pokopan sv. Andrej, madžarski kralj.  Žal je bil dan deževen, zato Blatnega jezera nismo doživeli  v vsej njegovi lepoti.

V Budimpešti smo se najprej ustavili na Budi, si ogledali Ribiško trdnjavo, Matjaževo cerkev in Palačo princa Evgena. Potem smo se zapeljali v Pešto.  Proti večeru so nas  sprejeli v veličastnem parlamentu, kjer hranijo tudi madžarsko krono. Vodič po parlamentu je zanimivo razlagal v angleškem jeziku, kar so dijaki brez težav razumeli. Zvečer smo se v soju luči z ladjico popeljali  med Budo in Pešto pod čudovitimi  mostovi Donave.

Naslednji dan smo si najprej ogledali osrednjo stolno cerkev prvega madžarskega kralja, cerkev Svetega Štefana, nato  »Trg Herojev«, kjer smo si ogledali monumentalni spomenik madžarske zgodovine in bližnje zgradbe, postavljene v čast svetovni razstavi.

Nakupe smo opravili v modernem trgovskem centru in na tržnici, ki je narejena v secesijskem slogu in  je obraz Madžarske (lokalčki, trgovinice, slaščičarne, pekarne, lokalne specialitete).

Dneva sta prehitro minila, za naslednjič je ostalo še veliko neraziskanih kotičkov.

Pri sporazumevanju nam je bila v veliko pomoč prof. Maria Magdolna Horvath, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Iskrena hvala tudi prof. Ireni Koželj Urbanc za spremstvo dijakov in vodiču g. Branimirju Mikulašu za zanimivo vodenje.

                                                                                                               Mentorica: Jasna Čot

(Skupno 511 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost