Skoči na glavno vsebino

V Tednu pisanja z roko, načrtovanega od  17. do 21. januarja  2022 in podaljšanega do 11. februarja 2022, smo na naši šoli  dijake predvsem ozaveščali o pomenu ohranjanja pisanja z roko in  motorične spretnosti.

V 1. letnikih so dijaki rešili tudi test York in med seboj tekmovali o prepoznavi identičnosti pisav. Spoznali so tudi pomen primerne drže pisala in telesa. Ugotovili so, da pisala držijo na zelo različne načine, in da jim nepravilna drža oteži gladko pisanje. Predstavili smo jim tudi priporočena pisala. Ob tem so dijaki, ki jih že uporabljajo, povedali svoje pozitivne izkušnje. Seznanili so se tudi s pisavo nekaterih svetovnih politikov v različnih jezikih. V to dejavnost smo vključili medpredmetno povezovanje.  Dijaki so bili še posebej navdušeni nad pisavo britanske kraljice Elizabete II. Na podlagi pisave so poskusili ugotoviti tudi njene značajske lastnosti.

Dijaki so z zanimanjem pregledovali rokopise ambasadorjev Tedna pisanja z roko 2022, ki jih tudi  sicer poznajo iz sveta pisateljev, igralstva in športa, ter so marsikateremu dijaku za zgled. Najbolj sta jih je navdušila citirana misel Tadeja Goloba in izpoved Janje Garnbret, tako da so si nekateri dijaki  po njenem zgledu zastavili z roko napisane cilje do konca šolskega leta. V višjih letnikih smo prebrali intervju s Tadejem Golobom in na tak način spoznavali značilnosti besedilne vrste.

Celotno dogajanje si lahko preberete TUKAJ.

Ob pisanju z roko so bili številni dijaki ponosni na svojo pisavo, kajti spoznali so, da sodobna tehnologija ne more izpodriniti osnovne spretnosti človeka.

(Skupno 192 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost