Skoči na glavno vsebino

30.novembra ob 20.00 je na prvem programu Radia Slovenija potekala oddaja Gymnasium.eu. Ekipa naših tekmovalcev  je v tej oddaji tekmovala v debatiranju s Srednjo ekonomsko in trgovsko šolo Šolskega centra Nova Gorica. Pogovarjali so se o beguncih. Dijake sta na debato pripravljali profesorici Magda Horvath in Nevenka Rojc.

Posnetku oddaje lahko prisluhnete na povezavi:
http://4d.rtvslo.si/arhiv/gymnasium-eu/174440624

Lahko pa si tudi ogledate dogajanje v studiu:
http://4d.rtvslo.si/arhiv/gymnasium-eu/174440657

V kratkem filmu dijakov Srednje medijske in grafične šole Ljubljana izveste, kaj se je dogajalo v zakulisju prve tekmovalne oddaje Gymnasium.eu: kako so se dijaki pripravljali na oddajo, kaj so od njih pričakovali navijači, ki so jih prišli spodbujati na radio, kakšni so bili njihovi vtisi po oddaji?
http://4d.rtvslo.si/arhiv/gymnasium-eu/174441019

 

7. decembra 2016 so razglasili zmagovalca prve debate v oddaji Gymnasium.eu.

Na prvi oddaji v letošnjem šolskem letu Gymnasium.eu z naslovom “Kje je Evropa leto po begunskem valu?”, je zmagala ekipa naše šole. Dobila je vse tri točke žirije, dodatno točko pa ste ji priglasovali dijaki. Ekipa se bo 1. februarja 2017 pomerila z zmagovalno ekipo oddaje 7. decembra 2016.

Sari (4Ca), Neži (1Da) in Urbanu (4Ca), Nevenki in Magdi za odličen nastop na radiu ter pozitivno promocijo šole vsi iskreno čestitamo!

rezultati glasovanja

razglasitev zmagovalcev:

 

studio

 

 

Objave na spletni strani portala MMC:
Dobro leto po begunskem valu – kje smo?

Izžrebani pari četrte sezone z video posnetkom


Točkovanje:
Sistem tekmovanja ostaja enak kot prejšnja leta. O šoli, ki se bo uvrstila v naslednji krog, bodo odločali poslušalci z glasovanjem prek mobilne aplikacije in strokovna žirija. To sestavljajo Klemen Žumer iz Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija dr. Andrej Stopar in novinarka ter televizijska voditeljica Manica Janežič Ambrožič.

Vsak član strokovne žirije bo šoli, ki ga bo v radijski razpravi s svojo retorično argumentacijo, izvirnimi vprašanji in idejami bolj prepričala, podelil točko. Te se bodo seštele s točkami, ki jih bo šola prejela prek glasovanja v mobilni aplikaciji. Boljša v paru se uvrsti v naslednji krog tekmovanja, vse do finala, v katerem bo zmagovalec prejel strokovno ekskurzijo v Strasbourg.

O oddaji:
Radijska oddaja “Gymnasium.eu” je 60-minutna oddaja, ki poteka v živo v sredinem večernem terminu, med 20.00 in 21.00 na Prvem programu Radia Slovenija. V petnajstih tekmovalnih oddajah sodeluje 16 slovenskih srednjih šol oziroma ekip (trojk), ki razmišljajo o evropskih politikah. Osnovni namen je dvigniti zavedanje mladih o delovanju Evropskega parlamenta in jih vzpodbuditi k razmišljanju o evropskih temah, o katerih razpravlja tudi Evropski parlament. Mladi se naučijo razpravljati o – pogosto tudi kontroverznih temah – na vljuden in spoštljiv način, v skladu z demokratičnimi standardi, ki veljajo v Evropskem parlamentu. Z javnim nastopanjem in nastopanjem v živo mladi krepijo svojo samozavest, naučijo se, da svoje razmišljanje in argumente ustrezno oblikujejo. Osnovni namen in cilj tovrstne razprave je spodbujati aktivno državljanstvo, kritično razmišljanje mladih. Za dosego omenjenih ciljev dijaki nastopajo v skupini in raziščejo obe plati teme, o kateri razpravljajo. V oddajah sodelujejo evropskih poslanci, mladi jim zastavljajo konkretna vprašanja o temah, o katerih razpravlja Evropski parlament – tako se evropske politike približa ciljni skupini. Zmagovalna ekipa je nagrajena z udeležbo na Evrošoli v Strasbourgu, vzporedno pa poteka tudi spletna debata – ob zaključku sezone je izbran tudi najboljši spletni debater. Oddaje Gymnasium.eu pripravljajo posamezni novinarji Prvega programa Radia Slovenija, tudi v sodelovanju s tujimi dopisniki, voditelji oddaj pa so Nadia Petauer, Špela Šebenik in Aleš Ogrin. Člani strokovne žirije so: Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, novinarka in TV voditeljica Manica Janežič Ambrožič ter odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija dr. Andrej Stopar.

VIR: http://radioprvi.rtvslo.si/gymnasium-eu/

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost